Zdrowo czyli jak?

Zdrowo czyli jak?


zdrowo - kolorowaT
akie pytania przychodzą na myśl w wielu aspektach.
Zdrowe odżywianie
Zdrowe kosmetyki
Zdrowa aktywność fizyczna
Pewnie są jeszcze inne
Ja jestem pasjonatką (sukcesu – tak!)
zdrowego trybu życia.
Więc wszystkie wyżej wymienione aspekty mnie
interesują.
Dzisiaj chciałam zwrócić Twoją uwagę na ZDROWE ODŻYWIANIE
Tak – staram się zdrowo odżywiać od wielu lat.
Zawdzięczam temu fakt, że w wieku 71 lat nie zażywam żadnych tabletek,syropów, maści itp.
Tak po prostu zwyczajnie nie muszę.
Nie mam nadciśnienia, cukrzycy, osteoporozy.

Zdrowo czyli jak?

Chciałbyś też zdrowo się odżywiać i nie wiesz jak zacząć?
Dam Ci kilka wskazówek, które pomogły mi zachować zdrowie i całkiem fajny wygląd.
Zacznij od przeglądu swojego “magazynu” w szafkach kuchennych.

Sól – ogranicz spożycie soli.Zupełnie bez soli nie da się.
Kup sól himalajską, morską albo kamienną

Ciekawe jest to, że jak pokazują badania rafinowana sól prowadzi do cukrzycy i problemów układu krwionośnego.

Cukier– o szkodliwości cukru piszą wszędzie.
Napisałam i ja: http://www.lucynajankowska.pl/c2ib i
http://www.lucynajankowska.pl/fb9l
nic więcej nie dodam chociaż mogłabym w nieskończoność w tym temacie.

Mąka – to produkt powstały ze zmielenia zbóż i usunięciu osłonek zwanych otrębami.
Większość wartości pozostaje w otrębach (w tym błonnik) a w mące zostaje gluten.
Ponadto podczas “produkcji” mąki dodawane jest wiele szkodliwych substancji.
W celu wybielenia mąki – dwutlenek chloru
Kreda, węglan amonu, ałun – dla miałkości mąki i …
odstraszeniu owadów.
Biała mąka = cukrzyca i otyłość.
Produkty spożywcze zrobione z białej mąki takie jak chleb, bułeczkim mają wysoki indeks glikemiczny w granicach 70 – 90.
Warto zauważyć, że czysty cukier ma 100.

Margaryny – to utwardzone oleje roślinne, będące źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych(trans).
Od 2015 roku w USA zostają wycofane z produkcji.
https://www.tvp.info/20492318/koniec-z-margaryna-w-usa-wladze-zakazuja-stosowania-utwardzonych-olejow-roslinnych
Może warto się zastanowić, zanim kupisz?
Ja używam oleju kokosowego.
Pewnie są inne zamienniki na niezdrowe margaryny.

Instant – herbatki i kawy
Co się kryje w takim produkcie?
Cukier, dużo cukru, regulator kwasowości, barwnik -E-150, aromat.
No, cóż smacznego nie można powiedzieć, chociaż dla uzależnionych od cukru – rarytas.
Tyle na początek remanentu Twoich produktów.
W następnym wpisie napiszę o innych produktach, które należy omijać szerokim łukiem.
Może podpowiesz o czym chciałabyś przeczytać?
Byłabym wdzięczna.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.