Na dobrą pamięć – dwa produkty

 Na dobrą pamięć – dwa produkty

pamięć  = mózg
pamięć = mózg

Wszyscy chcemy mieć dobrą pamięć.
Znaczy to, że szybko się uczymy.
Wystarczy jednorazowe przeczytanie tekstu
i potrafimy go streścić i zapamiętać ważne daty,
nazwiska, miejsca.
Taką zdolność mają niektórzy.
Im jesteśmy starsi tym gorzej z naszą pamięcią.
Co ma wpływ na naszą pamięć?
Dobra pamięć to sprawny mózg.
Tak najprościej.
Znawcy przedmiotu opowiedzą nam o pamięci krótkotrwałej,
długotrwałej, sensorycznej ……
Podzielą nasz mózg na hipokamp, ciało migdałowate, płat skroniowy…
Jakkolwiek się dzieli nasz mózg, jakiekolwiek ma nazwy i funkcje jest organem, który potrzebuje “odżywiania”.
Nasz sposób odżywiania ma ogromny wpływ na to co dzieje się pod naszą czaszką.
Taka ciekawostka – mózg to ok 2 procent naszej masy ciała a jego potrzeby energetyczne to 20% energii jaką zużywa nasz organizm.
Żarłoczny organ.
Więc trzeba go odżywiać. Nieustannie dostarczać energię, żeby móc funkcjonować.


Woda dla mózgu
woda na mózg

Podstawowym produktem, bez którego mózg nie może funkcjonować jest woda.
Dlaczego woda?
Dlatego, że   mózg w około  75% składa się z wody.
Więc jeśli tylko spadnie jej poziom, mózg szuka w innych układach.
Jeśli nie ma w przewodzie pokarmowym sięgnie do układu wydalniczego.
Chcesz myśleć na wodzie odessanej z kału?
Niekoniecznie.

Drugim produktem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu  są nienasycone kwasy tłuszczowe.
NNKT – znajdują się w  jajach, orzechach, owocach morza, oliwie.

Jajka dla mózgu
jajko

Ja chcę zwrócić uwagę na rolę jajek w odżywianiu i ich wpływ na mózg.
Jajka są  źródłem kwas oleinowego (omega – 9) linolowego – omega6.
Na największą uwagę zasługuje lecytyna.
Lecytyna jest elementem budującym mózg, poprawia pracę układu nerwowego,
Lecytyna bierze czynny udział w gospodarce cholesterolem.
W jajku znajdują się wszystkie bioaktywne substancje do stworzenia życia.
Wystarczy odpowiednia dawka energii podana w odpowiednim czasie i
powstaje życie – pisklę.
Nie jest potrzebne żadne “dożywianie” jakie odbywa się np. w łonie matki.
Jajko jest kompletnie wyposażone we wszystkie składniki.
Cholesterol – przed którym przestrzegano nas w wyniku niekompletnych badań – jest nam niezbędny do życia.
Eksperymentalnie obniżono poziom cholesterolu w żółtku do 180 jednostek  i …. nie powstało nowe życie, nie powstało pisklę .
Nie bójmy się cholesterolu z jajek.
Jest tam zachowana właściwa proporcja wszystkich witamin, tłuszczy i minerałów.
Zarówno dzieci jak i osoby starsze powinny jeść jajka.
Najwięcej zyskamy jedząc jajka ugotowane w ten sposób, żeby białko jajka było ścięte, a żółtko ciekłe.
Dodawajmy jajka do sałatek kanapek, sosów.
To sposób nie tylko na poprawne funkcjonowanie naszego mózgu.
Wartości odżywcze jajek są nie do przecenienia i są niezbędne do pracy wszystkich naszych organów.  
Inspiracją do wpisu był artykuł z miesięcznika „Dłuższe i Lepsze Życie”
Będzie mi miło jak napiszesz co sądzisz o tym wpisie. 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.