Geny a choroby.

To nie geny determinują rozwój przewlekłych chorób. To przede wszystkim zbyt mała aktywność fizyczna i niewłaściwy sposób odżywiania.

Bardzo często spotykasz się ze stwierdzeniem,
że to właśnie z powodu genów masz cukrzycę,
nadwagę, nadciśnienie lub inną chorobę.

Czy tak jest naprawdę?

Czy rzeczywiście dziedziczone geny są powodem zachorowań?
A co na to epigenetyka – nauka zajmująca się wpływem czynników środowiskowych na geny człowieka?
Otóż –  to nasz tryb życia, oraz ekspozycja na
zanieczyszczenia zewnętrzne oddziałują na nasz genotyp
i zwiększają lub zmniejszają ryzyko na zachorowalność
chorób przewlekłych, np. cukrzycy.
Niedobory składników odżywczych nasilają niszczenie nici DNA. Niedobory cynku i niacyny mają szczególny wpływ na to zjawisko.

Jak się przed tym uchronić?

Spożywanie orzechów, ziaren zbóż , słonecznika, sezamu, maku, dyni to doskonała profilaktyka zmniejszająca to ryzyko.
Uszkodzeniom DNA zapobiegają również: kwas foliowy, antyutleniacze czyli witamina C i A, oraz cholina i magnez.
zdrowe produkty odżywczeKwas foliowy znajduje się w zielonych warzywach takich jak jarmuż,szpinak,
natka pietruszki, koperek.
Witaminę  C znajdziesz w owocach i warzywach.
Witamina E obecna jest w nierafinowanych olejach i orzechach .
Źródłem choliny są żółtka spożywane na miękko.
Najbogatsze w magnez są nasiona dyni.

Dzięki epigenetyce wiemy, że tylko 10% chorób determinują geny,
reszta zachorowań to wynik naszego złego trybu życia (brak aktywności fizycznej)
oraz złego sposobu odżywiania.
Warto zrewidować nasz styl życia i sposób odżywiania , aby cieszyć się zdrowiem.

opracowałam na podstawie artykułu Mgr Joanny Kozub

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.