Zaznacz stronę

Jarmuż w Twoim menu na codzień – dlaczego warto jeść jarmuż – przepisy

Jarmuż w Twoim menu na codzień - dlaczego warto jeść jarmuż - przepisy

niedoceniane warzywo
na zielone koktajle

Jarmuż w Twoim menu na codzień
dlaczego warto jeść jarmuż-przepisy


Jarmuż to warzywo kapustne posiadające wiele właściowści prozdrowotnych, dzięki 
zawartości witamin. Przede wszystkim witaminy C i K  oraz minerałów wapnia, potasu oraz sulforafanu – silnego przeciwutleniacza i białka.

Jarmuż zawiera indole hamujące wydzielanie aktywnych estrogenów powodujących raka piersi.
Bogaty jest również w beta karoten, luteinę i zeaksantynę – karotenoidy zapobiegające chorobom nowotworowym.
Zielony barwnik – chlorofil, również ma działanie przeciwutleniające i wspomaga proces oczyszczania organizmu z toksyn.
Dzięki temu mniejsza ilość szkodliwych związków przenika do tkanek organizmu.

Jarmuż w Twoim menu na codzień – dlaczego warto jeść jarmuż – przepis

Wartość odżywcza jarmużu na podst. danych National Nutrient Database

Wartość energetyczna – 49/28 kcal

Białko ogółem – 4,28/1,90 g
Tłuszcz – 0,93/0,40 g
Węglowodany – 8,75/5,63 g
Błonnik – 3,6/2,0 g

Witaminy

Witamina C – 120/41 mg
Tiamina (witamina B1 – 0,110/0,053 mg
Ryboflawina(witamina B2) – 0,130/0,070 mg
Niacyna (witamina B3)- 1,000/0,500 mg
Witamina B6  – 0,271/0,138 mg
Witamina A – 9990/13621 IU
Witamina K – 704.8/817.0 μg
Kwas foliowy –  141/13 μg

Minerały

Wapń – 150/72 mg
Sód – 38/23 mg
Potas  – 491/228 mg
Fosfor – 92/28 mg
Magnez  – 47/18 mg
Żelazo  – 1,47/0,90 mg
Cynk  – 0,56/0,24 mg

Jarmuż doskonale wspomaga pracę układu sercowo – naczyniowego.

Duża zawartość potasu powoduje drożność naczyń krwionośnych, co umożliwia swobodny przepływ krwi, a wapń wspomaga pompowanie krwi do wszystkich tkanek ciała.
Ponadto zawartość wapnia i potasu wspomaga regulację ciśnienia.
Rola witaminy C jest jest większości znana. Warto wspomnieć, że wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiega miażdżycy , obniża ciśnienie krwi.
Witamina K – to gwarant właściwej krzepliwości  i gojenia się ran.
Witaminy z grupy B  są  odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i  obwodowego układu nerwowego.
Czy trzeba jeszcze szukać więcej zalet, żeby Cię przekonać do wprowadzenia do swojego menu tego warzywa?

Jarmuż można spożywać na wiele sposobów.
Jak wszystkie warzywa najmniej traci swoich właściwości gdy spożywany jest na surowo. Doskonale nadaje się do koktajli.
Jeśli już gotować to króciutko na parze.
Oto kilka przepisów, na użycie jarmużu w codziennych posiłkach.

Koktajl – zielony – mój ulubiony

koktail z jarmużu to bomba witaminowa

Jarmuż w Twoim menu na codzień – dlaczego warto jeść jarmuż – przepisy

składniki
1.Garść liści jarmużu pozbawionych twardych “żyłek”
2.400 ml kubek jogurtu
3. Banan – dobrze dojrzały
wykonanie
wszystkie składniki miksuję i gotowe
Doskonały na drugie śniadanie, kolację .
Koktajl można przyrządzać na wiele sposobów.
Dodać można awokado, pomarańcze. Zamiast jogurtu można dodać przegotowanej wody z cytryną. Kto lubi bardziej słodko można dodać miodu.

Sałatka z jarmużem

składniki
1. Garść młodych liści jarmużu
2.Garść rodzynek, suszonej żurawiny
3. 2 łyżki oliwy
4. sok z cytryny lub ocet balsamiczny
5. sól do smaku
wykonanie
wszystkie składniki wymieszać – odstawić na 30 min .

Jarmuż jest dostępny jesienią. Przymrozki usuwają z niego kapuściany posmak. Można go zamrozić i wyciągać wtedy kiedy przyjdzie Ci ochota.

Zostaw komentarz jeśli uważasz, że przekonałam Cię do wprowadzenia tego warzywa do Twoich posiłków.