Zaznacz stronę

Wiśnie

wisnie – bogactwo witamin, minerałów i nie tylko


Mamy lato – są wiśnie.

Sezon owocowy w pełni.
Nawet osoby, które nie przepadają
za owocami, nie mogą powstrzymać się
przed pięknymi czerwonymi owocami.


Do moich ulubionych należą WIŚNIE.

Pewnie dlatego, że drastycznie zmniejszyłam
ilość słodkości w moim menu.

Wiśnie są stosunkowo tanie.

Ich wartość odżywcza jest nie do przecenienia.
Zawierają witaminy: B1, B2,B9 – kwas foliowy, C, K

oraz minerały: potas, miedź, żelazo

błonnik, pektyny

mają niski indeks glikemiczny – ważne dla cukrzyków!

Antocyjany – o obecności, których mówi ciemna barwa
owoców – mają właściwości przeciwzapalne.

Zawierają również melatoninę – hormon wpływający
na jakość snu.
Ponadto brak melatoniny objawia się zmęczeniem,
problemami z koncentracją, bólami głowy.

Jest wiele powodów, dla których powinniśmy jeść wiśnie.
Wymienię kilka:
1 – zmniejszają ból
2 – zmniejszają stany zapalne
3 – wspomagają sen
4 – pozytywnie wpływają na układ sercowo – naczyniowy
5 – wpływają korzystnie na mózg
6 – obniżają poziom glukozy we krwi

Myślę, że to wystrczy, żeby włączyć do naszego menu
te owoce, szczególnie teraz kiedy są dostępne świeże
i urzekają swoim wyglądem.

Smacznego!

Znasz więcej powodów, dla których należy jeść wiśnie?
Napisz w komentarzu – chętnie poznam,