Zaznacz stronę

Dlaczego codziennie piję siemię lniane?

Len to roślina, z której pozyskiwane jest siemię lniane. Nasiona lnu to skarbnica witamin, minerałów, lignanów i nie tylko. Warto umieć korzystać z tych dobrodziestw natury

Len to roślina, z której pozyskiwane jest siemię lniane.

Siemię lniane to nasionka przepięknie kwitnącej na niebiesko roślinki o nazwie len.
nie osiągającej więcej niż 1m wysokości.
Len uprawiany jest od zamierzchłych czasów. 
Z łodyg lnu wyrabiane są od wieków zdrowe, przewiewne tkaniny.

Niemniej jednak wartości jakie zawierają nasionka lnu są nie do przecenienia.
Przede wszystkim są źródłem LIGNANÓW.
siemię lnianeLignany to antyutleniacze blokujące estrogeny, tym samym zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory estrogenopochodne.
Len jest najbogatszym dostarczycielem lignanów.

Drugą ważną zaletą siemienia lnianego jest 
BŁONNIK
w 100 gramach siemienia jest aż 27 gramów błonnika
Błonnik jest niezbędny dla utrzymania naszego organizmu w zdrowiu.
Chroni przed miażdżycą, otyłością, cukrzycą i innymi chorobami cywilizacyjnymi oczyszczając przewód pokarmowy z toksyn.
Należy tutaj zauważyć, że ważne jest spożywanie wody razem z siemieniem.
Spożywanie siemienia na sucho może spowodować zatwardzenie, 
ale spożycie dużej ilości siemienia może wywołać biegunkę.

Dlaczego codziennie piję siemię lniane?

Trzecią ważną wartością jaką posiada len są 
KWASY OMEGA-3
Tych kwasów nasz organizm nie produkuje.
Zawarty w siemieniu lnianym kwas ALA w połączeniu z witaminami z grupy B oraz witaminy C,
oraz magnezem i cynkiem pozwoli naszemu organizmowi “wyprodukować” Kwasy Omega-3.
Przemysł farmaceutyczny podobnie jak koncerny rybne ścigają się w “przechwytywaniu”
konsumentów Kwasów Omega-3.
Warto tutaj przypomnieć, że ryby morskie mają coraz więcej rtęci, 
a ryby hodowlane antybiotyków.
Siemię lniane jest czyste, ale nie ma lobby  😥 
Badania naukowe jednoznacznie dowodzą, że niedobory kwasów Omega-3 są niejednokrotnie przyczyną takich chorób jak miażdżyca, choroby serca, cukrzyca, depresja, ADHA,agresja, dysleksja, zaburzenia pamięci, choroba Alzheimera, choroby skóry i wiele innych
Wyliczając wartości siemienia nie sposób pominąć
BIAŁKO
W każdych 100 g siemienia znajdziemy minimum 18 g białka z pełnym kompletem aminokwasów.
O roli białka w naszym organizmie można wiele.
Nadmienię tylko, że jest budulcem wszystkich narządów, uczestniczy w przemianie materii.
Niedobór białka powoduje niedożywienie a co za tym idzie pojawiają się infekcje, alergie i inne niedomagania organizmu.
WITAMINY i MINERAŁY
Siemię lniane to niezwykła skarbnica witamin – znajdziesz tutaj witaminy C, E, K, B1, B2, B3, B4, B5,
B6, karoten, oraz minerały min cynk, fosfor,magnez, mangan, potas, selen, żelazo.

Myślę, że warto zaprzyjaźnić się z siemieniem lnianym.
Ja codziennie dwie łyżeczki świeżo zmielonego siemienia zalewam wrzątkiem i wzbogacam łyżką żurawiny i wypijam, no wyjadam.
Polecam.
Teraz już wiecie Dlaczego codziennie piję siemię lniane?

.