Zaznacz stronę

 Trzy Kroki do Czystych Owoców i Warzyw.

Usuń pestycydy z warzyw

Usuń pestycydy z warzyw zanim podasz na stół

Jeśli kiedykolwiek zajmowałaś się choćby w najmniejszym stopniu uprawą warzyw lub /i/ owoców, wiesz, że wyhodowanie ładnych okazałych egzemplarzy, bez wspomagania chemią jest prawie niemożliwe. Prawie – ponieważ można wspomagać się wyciągami roślinnymi  do oprysków, gnojówkami do wzbogacania gleby. Są to zabiegi bardzo pracochłonne i rzadko stosowane szczególnie w produkcji na masową skalę.
Powietrze, woda a przez to gleba są tak zanieczyszczone, że nie “pozwolą” na “wyrośnięcie” zdrowym owocom czy warzywom.
Producenci owoców i warzyw zmuszeni są wręcz do stosowania pestycydów i innych “wynalazków” pozwalających na wyhodowanie dorodnych i ładnych owoców i warzyw.
Niestety My dostajemy produkt okryty oleistymi  karbaminami  czy pestycydami organofosforanowymi, które zabezpieczają uprawy przed szkodliwymi opadami i zatrutym powietrzem.
Są one najczęściej niewidoczne dla oka, nawet w smaku – dopiero w laboratorium chemicznym znajdziemy ich obecność. Oczywiście szkodliwość ich jest ograniczona, ale ……
Najbardziej widoczne są na powierzchni jabłek i innych owoców. 
Umycie pod wodą, najbardziej staranne, najbardziej gorącą nie USUNIE.

Trzy Kroki do Czystych Owoców i Warzyw.

Żeby pozbyć się tych szkodliwych substancji należy najpierw zanurzyć w wodzie o kwaśnym odczynie.

  1. Najpierw żegnamy się z bakteriami:
    Na 1 litr wody dodaj  ok. pół szklanki octu winnego, jabłkowego lub spirytusowego, albo 2 łyżki kwasku cytrynowego. Pozostaw na dwie trzy minuty. W ten sposób pożegnamy się ze szkodliwymi bakteriami E.Coli, Listerii, Salmonelli i im podobnych.
  2. Następny cel – pozbycie się pestycydów.
      Z kwaśnej wody, przenosimy warzywa czy owoce do wody o zasadowym odczynie. W tym celu w
    1 litrze wody rozpuszczamy czubatą łyżkę sody kuchennej. Pozostawiamy również na ok trzy minuty.
    Zobacz jak zmienił się roztwór  – to trafia do naszego organizmu w postaci toksyn, z którymi organizm nie bardzo wie co zrobić.
  3. Następne działanie – płukanie w czystej wodzie.

W ten oto sposób usunęliśmy sporo szkodliwych substancji. 
Nie jest to wcale skomplikowany sposób. Wystarczą dwie miski. Najpierw robimy kwaśną wodę, wkładamy owoce, czy warzywa, następnie przygotowujemy zasadową wodę i tam wkładamy nasze produkty.
Płuczemy pod bieżącą wodą. 
Czy Zdrowie Twojej rodziny warte jest tych zabiegów?
Odpowiedź zostawiam TOBIE
Pozdrawiam Cię serdecznie i zapraszam do dyskusji.