Zaznacz stronę

zakwaszenie żołądkaZakwaszenie żołądka?

Obecnie bardzo modne i popularne jest odkwaszanie organizmu.
I słusznie wszystkie bakterie i wirusy żyją tylko w środowisku kwaśnym. 
Więc skąd pomysł na ZAKWASZANIE ŻOŁĄDKA?
Żołądek to organ, do którego trafia pokarm prawie w takim stanie jak na talerzu.
Prawie, ponieważ zostaje rozdrobniony (albo i NIE) w jamie ustnej i zmieszany ze śliną, umożliwiającą przesuwanie się pokarmu.
Żeby pokarm został strawiony, powinien być “poddany” działaniu kwasu solnego. 
Tylko pod wpływem kwasu solnego białka są rozdrabniane na poszczególne aminokwasy, przygotowując jelitom właściwą formę do wyciągnięcia substancji odżywczych znajdujących się w pokarmie.
Przy zbyt wysokim Ph – czyli gdy mamy za mało kwasu w żołądku pokarm nie zostaje strawiony.
Niestrawiony pokarm zostaje wydalony, ale często ulega gniciu, przedostaje się do krwiobiegu wywołując liczne schorzenia.
Najbardziej “widoczne” objawy małej ilości kwasów w żołądku to wzdęcia, duża ilość gazów (bąki), burczenie, ociężałość po posiłku.

Jak sprawdzić zakwaszenie żołądka?

Nie są konieczne specjalistyczne badania. 
Wystarczy świeża soda oczyszczona. Ważne, żeby nie była zwietrzała.
Do 1/2 szklanki wody dodajemy 1/2- 1 łyżeczki sody, rozpuszczamy mieszając i wypijamy rano,
na czczo.
Soda jest zasadą i w połączeniu z kwasami żołądkowymi powinna spowodować powstanie dwutlenku węgla, objawiając się beknięciem. 
Wyniki testu :
– jeśli beknięcie nastąpi już w trakcie picia lub do 40 sekund – cierpimy na NADKWASOTĘ
– beknięcie przed upływem 90 sekund oznacza PRAWIDŁOWE ZAKWASZENIE
– beknięcie do 180 sekund (3 minuty) SŁABE ZAKWASZENIE
– beknięcie po trzech minutach lub jego brak  oznacza NIEDOKWASZENIE lub BRAK.

Na właściwą kwasowość żołądka szczególną uwagę należy zwrócić u dzieci, osób starszych i osób z genetyczną skłonnością do niedoboru kwasów.
U dzieci niewłaściwa kwasowość żołądka objawia się najczęściej wysypkami, u osób starszych kwasowość spada wraz z wiekiem.
Najczęstszą przyczyną niedokwaszenia żołądka są wszechobecne antybiotyki, leki zobojętniające,
używki, stres, wysokie spożycie cukru i zbóż, oraz “zapijanie” w trakcie posiłków.

Najprostszym sposobem na uregulowanie kwasowości żołądka jest spożywanie octu jabłkowego.
Niemniej należy zacząć od właściwego nawodnienia organizmu. Nawodnienie organizmu spowoduje utworzenie odpowiednio grubej śluzówki żołądka. Jednak nasz organizm gospodarując wodą najpierw zabezpiecza podstawowe organy czyli mózg, serce, płuca, nerki w dalszej kolejności – żołądek, mimo
że tam najpierw trafia woda.
O właściwym nawodnieniu organizmu sygnalizuje kolor moczu. Słomkowe zabarwienie wskazuje właściwe nawodnienie, im ciemniejszy mocz, tym więcej wody należy dostarczyć do organów.
Jak zakwasić żołądek octem jabłkowym?
2 łyżki octu jabłkowego na 1/4 szklankę wody pić 15 minut przed posiłkami.
Kilkutygodniowa kuracja skutecznie poprawi funkcje żołądka.
Oprócz octu jabłkowego dobrymi “zakwaszaczami” są : witamina C, cytryna,kminek, kolendra, woda z kiszonej kapusty i kiszonych ogórków, piołun.
Podsumowując – należy odróżnić zakwaszenie organizmu, które jest szkodliwe i wynika ze złego odżywiania, od zakwaszenia żołądka, które jest niezbędne do trawienia białek oraz przyswajania witamin. 
Jeśli powyższy wpis nasunął Ci jakieś pytania, lub wątpliwości proszę napisz w komentarzu – postaram się ustosunkować.
Powyższe informacje oparłam na wiedzy zaczerpniętej min. z książki pt.
Ukryte terapie – Jerzego Zięby.
Zachęcam Cię do odsłuchania :https://youtu.be/Lu78bUjCFik