Zaznacz stronę
optymizm  podstawa zdrowego życia,nie tylko psychicznego

piękna jesień napełnia optymizmem

Jesienne myśli

         

       - w tak piękną jesień jaką mamy w tym czyli 2015 roku, nie mogą być inne jak tylko kolorowe, pięknie wybarwione, przepełnione optymizmem i nadzieją na lepsze jutro.                                    Tak wyglądają dziś liście na drzewach w słoneczny dzień. Kolorystyka liści drzew zachwyca nawet najbardziej   zajętych i mało widzących.
Jesienne myśli a problemy zdrowotne

Jesień ma jednak swoje prawa, ten i ów pociąga nosem lub narzeka na ból gardła. W tym momencie moje “jesienne myśli” niosą pomoc tym, którzy doznali tych nieciekawych i niemiłych zjawisk.                                         Propozycja dla nich – mój wypróbowany i nigdy niezawodny syrop z cebuliCebula to bomba witaminowa.

cebula na zdrowie

Cebula zawiera witaminy:A, B1, B2, B6, C, E, K, PP oraz minerały: cynk, jod, miedź, kobalt, potas, wapń, sód, żelazo, magnez, fosfor, mangan, związki siarki, błonnik, karoten,  kwas foliowy i nikotynowy, saponiny, flawonoidy.   Dzięki tym zawartościom ma ogromnie właściwości zdrowotne. Oprócz już wspomnianego kaszlu, zwiększa odporność organizmu, zwalcza infekcje wirusowe, grypę, zapobiega zapaleniu płuc, wspomaga pracę tarczycy, zapobiega katarom, leczy zatoki, wzmacnia serce, wzmaga wydzielanie soków trawiennych, wspomaga wzrok, zapobiega starzeniu się organizmu, wspomaga pracę wątroby i trzustki, zapobiega przerostowi prostaty, wzmacnia włosy/siarka/.I wiele, wiele innych.
Istotne jest, że cebula nie traci swoich wartości i właściwości podczas gotowania czy smażenia. Oczywiście najlepiej jeść surową. Jeśli jednak z jakichś powodów nie możesz spożywać na surowo – zapach, odbijanie itp, jedz ugotowaną, uduszoną. Warto jednak zaznaczyć, że duszenie, smażenie powinno się odbywać pod przykryciem. Dodawaj do potraw, kanapek itp.
Warto w tym miejscu dodać , że bardzo zbliżone właściwości ma szczypiorek cebuli. Przy tym ładnie zdobi nasze potrawy i kanapki. Szczypior łatwo wyhodować wsadzając cebulę do niewielkiej ilości ziemi a nawet do wody.
Warto podjąć profilaktyczne działania, aby ustrzec się kataru, bólu gardła lub podobnych przykrości.  Zjadanie codziennie jednej cebuli, bez względu w jakiej postaci może oddalić zachorowanie, a przecież nikt nie lubi chorować. Istotnym również jest wypijanie przynajmniej 1,5 l wody, ale o tym w innym wpisie. Zdrowia życzę wszystkim czytającym 🙂